• Binnen 2 tot 3 werkdagen geleverd
  • Gratis bezorgd vanaf €150,-
  • 085 - 06 04 365

Alles over Cortenstaal


Bij Sep & Klaas vind je veel Cortenstaal producten die je tuin nog mooier maken. Dit is een bijzonder soort staal. Hieronder tref je meer informatie over Cortenstaal en onze antwoorden op de meest gestelde vragen.
Wat is Cortenstaal?


Cortenstaal is gelegeerd staal. Het krijgt de corrosiebestendige eigenschappen door de toevoeging van koper, chroom en nikkel. Deze legering, een dichte barrière-laag van hechtende sulfaten en fosfaten, beschermt het staal zodat er geen verdere corrosie ontstaat.

Bij blootstelling aan het weer, begint dit materiaal een eigen leven te ontvouwen. De kleur verandert en creëert nieuwe beelden. Het staal krijgt een roestvormige oxidatielaag. Dit vormt een bescherming tegen het verdere doorroesten. De uiteindelijke kleur is afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid en de precieze stand van het product (verticaal/ horizontaal). De vorming van de finale barrière-laag duurt, afhankelijk van het klimaat, plusminus één jaar.

Cortenstaal is erg sterk en is daarom zeer geschikt voor buitens- en binnenshuis. Cortenstaal wordt ook wel Cor-Ten of Corten genoemd.

Is Cortenstaal slecht voor het milieu?


Nee, Cortenstaal bevat nog minder dan 1% Koper en Chroom. Dit zorgt voor een lange levensduur en goede bescherming van het metaal. Het is zelfs vergelijkbaar met RVS. Cortenstaal is daarom ecologischer dan gewoon staal.

Gewoon staal wordt ook vaak gebruikt voor decoratieartikelen in de tuin en kan na enkele maanden al doorroesten. Het nikkel uit gewoon staal kan opgenomen worden grond door dieren en de grond vervuilen. Dit kan leiden schadelijke gevolgen hebben.

Cortenstaal heeft in tegenstelling tot andere staalsoorten geen nabehandeling nodig. Het hoeft niet geverfd te worden als bescherming tegen corrosie. Er komen bij de toepassing dus geen giftige stoffen vrij en bij onderhoud of recyclage zullen er geen verfafvalproducten zijn.

Wat is de samenstelling van Cortenstaal?


Cortenstaal of weervast is een staal gemaakt van verschillende legeringen zoals koper (Cu), chroom (Cr), nikkelmolybdeen (Ni Mo) en fosfor (P). Deze combinatie maakt het mogelijk de weerstand tegen corrosie te verhogen door een zelf beschermende laag, de patine te vormen.

De koperverrijking in Cortenstaal maakt de vorming van een oxidatielaag op het oppervlak mogelijk. Fosfor verbetert de werking van koper en veroorzaakt regelmatige oxidatie. Bovendien zorgt het fosfor voor de “genezing” van de oxidatielaag wanneer er krassen ontstaan.

De vorming van de beschermende laag hangt nauw samen met de condities van de condensatie, verdamping en stagnatie van water. Een vochtige atmosfeer, de nabijheid van de zee, kan de vorming van een effectief beschermd patina voorkomen. Deze factoren die de snelheid van de oxidatievorm beïnvloeden, beïnvloeden ook de kleur en het uiterlijk van Cortenstaal.

De kleur van Cortenstaal is meestal oranje-bruin De kleur en het uiterlijk van het patina kunnen echter variëren, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de verontreinigende stoffen in de lucht. De tint is nooit homogeen.

Weervast staal en Cortenstaal: hetzelfde of niet?


Ja, Cortenstaal en weervast staal zijn eigenlijk synoniemen. In de jaren 60 is het gebruik ervan van Amerika naar Europa overgewaaid. Toen was het enkel verkrijgbaar onder de naam COR-TEN. Nu is het onder verschillende namen verkrijgbaar.

COR= Corrosion resistance (Corrosiebestendigheid)

TEN= Tensile strength (Trekvastheid)

Samengevat een materiaal met goede weerstand tegen (atmosferische) corrosie met een hoge sterkte.

Hydrokorrels en Cortenstaal: geen goed idee!


Wanneer u een bloembak in Cortenstaal plaatst, moet u absoluut vermijden dat deze altijd nat staan aangezien dit kan leiden tot schilfervorming. Gebruik daarom geen substraten die water vasthouden zoals kleikorrels of Hydro korrels (lava). Cortenstaal krijgt zijn beschermde patinalaag door het afwisselen van droog en nat. Door het gebruik van deze watervasthoudende materialen blijft de plantenbak continue nat en zal het roestproces niet stoppen.

Roestvlekken op het terras?


Bij aanvang van het roestproces kan het Cortenstaal roest afgeven op uw terras. Wij raden dan ook aan de producten in de beginfase niet op een lichtgekleurd terras te plaatsen. Als het oxidatieproces zich voltrokken heeft (maximaal 1,5 jaar) kan dit uiteraard wel.

Heeft u toch roestafzetting, dan kan dit min of meer met succes worden verwijderd door middel van een geschikte roestoplosser. Het succes hangt vooral af van het gebruikte middel en de frequentie en kwaliteit van het schoonmaken.

Is er onderhoud aan de producten uit Cortenstaal?


Cortenstaal is enorm duurzaam. Het roestproces zorgt ervoor dat er een beschermlaag komt op het Cortenstaal. Uw product hoeft dus geen verder onderhoud. Oliën of verven is niet nodig.

Cortenstaal vereist geen specifiek onderhoud omdat het in staat is de geoxideerde laag te herstellen in het geval het bijvoorbeeld krassen. Toch is het tijdens deze fase mogelijk dat het Cortenstaal ijzeroxide afgeeft en rode druppels veroorzaakt. Het wordt aanbevolen om de elementen niet op een transparante of poreuze ondergrond te plaatsen.

Zouten en Cortenstaal: een goede combinatie?


Keukenzout oplossen in water en vernevelen op uw product om het roestproces te versnellen is geen enkel probleem. Continue blootstelling aan grote hoeveelheden zout is dat echter wel. Zo wordt het gebruik van Cortenstaal in een omgeving van 1,5km van de kust afgeraden. Let ook op met blootstelling aan producten die grote hoeveelheden chloride bevatten. Doe daarom geen chloor in een Cortenstaal waterelement. De beschermende patinelaag zal aangetast worden en kan afschilferen.

Kan Cortenstaal doorroesten?


Ja, dit is mogelijk als het Cortenstaal voortdurend nat blijft. Dit is de reden waarom wij onze vijvers, watertafels en andere waterelementen aan de binnenkant van een coating voorzien zodat deze niet zullen doorroesten. Verder is het ook belangrijk dat er geen water in de plantenbakken blijft staan. Daarom voorzien wij standaard afwateringsgaten. Er mogen ook geen Hydro-korrels gebruikt worden omdat deze ervoor zorgen dat de bakken vochtig blijven wat absoluut vermeden moet worden.

Is Cortenstaal een duurzaam product?


Cortenstaal wordt als materiaal ook gebruikt in de bruggenbouw of scheepsbouw en heeft een zéér lange levensduur. Bovendien is Cortenstaal een zuivere staalsoort zonder extra beschermingslagen. Dit maakt dat het eenvoudig opnieuw kan worden gerecycled.

Kan ik het roestproces versnellen?


Wenst u niet te wachten alvorens het product zijn roestkleur heeft? Dat kan! Meng wat zout in water en vernevel het met een plantenspuit. Ook natuurazijn met water mengen helpt het roestproces te versnellen.

Hoe lang duurt het roestproces?


Bij levering hebben onze producten vaak nog niet de mooie typische oranje-bruine kleur. De vorming van de roestlaag begint na 2 tot 3 weken en wordt pas na ca. 1,5 jaar voltooid. De verandering tussen nat en droog weer is belangrijk bij de vorming van de beschermlaag. De precieze duurtijd is zeer afhankelijk van het weer en de plaats waar u het product plaatst.

Bekende Contenstaal gebouwen

Terug naar boven